Computer Literacy 1 

 2008/2009. Fall semester 

Word Processing

* Question, remark   Ő Back   

Open/close all

Problem: Create a brochure for Architect studios

 1. Search the Internet for your favorite architect's web page, and select 5 to 10 works. Create a table in Word with four columns (Studio, Work, Short description, picture), and fill in the rows with text and pictures from the Internet. Keresse meg az Interneten néhány kedvenc magyar vagy külföldi építészének weblapját, és válassza ki 8-10 munkájukat. How?

  A few webpage:

  Some webpage are Flash-based, in this case you cannot save the pictures. Instead "take a shot" of the screen: press the PrtScr (PrintScreen) button, than you can paste the screenshot in Word and then cut the unnecessary parts.

 2. Create the sample page of the Brochure following the below example. How?

  A feladat megoldható táblázattal és szövegdobozokkal is. A pontos illeszkedéshez mindkét esetben érdemes a belső margókat 0-ra állítani: táblázatnál Táblázat tulajdonságai> Táblázat fül> Beállítások gomb, Table Properties> Table fül> Options gomb; szövegdoboznál Szövegdoboz formázása> Szövegdoboz fül, Format Text Box> Text Box fül. Táblázat esetében a függőleges és vízszintes illeszkedések egyszerűen biztosíthatók, szövegdoboznál a Szövegdoboz formázása> Elrendezés fülön a Bővebb gomb megnyomásával adható meg a bal felső sarok pozíciója, és a Szövegdoboz formázása> Méret fülön a szélesség és a magasság.

 3. A brosúra mintalapjából készítsen körlevélsablont, és a körlevél funkcióval készítse el a brosúra összes lapját. Hogyan?

  Az Eszközök> Körlevelek> Körlevél varázsló menüponttal indítsa el a körlevél készítést.

  1. Az első lépésben a körlevél típusát kell kiválasztani. A levél formátum esetén a minden munka új oldalra fog kerülni.
  2. A második lépésben kiválasztjuk, hogy az aktuális dokumentum lesz a sablon.
  3. A harmadik lépésben hozzárendeljük az adatforrást, ez most az első pontban létrehozott táblázatot tartalmazó dokumentum.
  4. A negyedik lépésben elhelyezzük a táblázat fejléceit a sablonban (ha nem készített fejlécsort a táblázathoz, akkor most a fejlécek beillsztése előtt hozza létre: jelölje ki a legelső sort, majd jobb klikk> Új sor beszúrása). Törölje ki a mintából az Iroda nevét, kattintson a További elemek linkre, és szúrja be az Iroda nevét tartalmazó fejlécet. Ismételje meg a többi fejléccel is. Az összefésülés után ezek helyére kerül a tényleges szöveg vagy kép.

   A bal alsó sarokban a sorszám elhelyezéséhez válassza az Beszúrás menü> Mezők ablakában a MergeRec mezőt, ez minden lapra az aktuális sorszámot fogja elhelyezni.
  5. Az ötödik lépésben megnézhető az összefésülés eredménye, és a << valamint a >> gombokkal végignézhető az eredmény. A képek jó elhelyezéséhez érdemes úgy módosítani az eredetiket, hogy eleve kitöltsék a végleges helyen rendelkezésre álló helyet, azaz mindegyik pontosan pl. 15 cm széles legyen, de persze nem lehetnek magasabbak, mint a szövegdoboz (pl. 9,6 cm). Ha magasabbak lennének, akkor csökkenteni kell a szélességüket (emiatt jó, ha a szövegdobozon belül a kép jobbra van igazítva), vagy a képkivágás módosításával csökkenteni kell a magasságot. Ezeket a módosítások az eredeti táblázatban végezzék el, az eredmény rögtön látszani fog az összefésült dokumentumban.
  6. A hatodik lépésben legyárthatjuk a "körlevelet": a Nyomtatás gomb rögtön a nyomtatóra küldi az eredményt, de ehelyett inkább az egyes levelek szerkesztése gombbal egy új dokumentumba kérjük az összefésülést. Az így elkészült dokumentum már független az adatforrástól és a sablontól, ezért lapjai egyesével szerkeszthetők.

  Egy lehetséges megoldás