Bevezetés az alkalmazott informatikába 

 2006/2007. év - 2. félév 

Pixelgrafika


Önálló feladat:

Készítse el a A Budapesti Műszaki Egyetem képekben c. kiadvány színes borítóját.


(A példákra kattintva megtekintheti azokat teljes méretben)


Az oldalon szerepeljen a kiadvány címe (esetleg egyéb szövegek), legalább 3 fénykép, ill. ezekből kivágott részlet. A címlapot egy (álló vagy fekvő) 800x600 pixel méretű képként készítse el. A kész képet PNG formátumban mentse el az S: meghajtóra. A munka befejezése után a C: meghajtó munkakönyvtárából törölje a már szükségtelen munkaközi fájlokat.


Az Interneten elérhető, felhasználható segédanyagok:

www.bme.hu (BME):
Itt megtalálható az egyetem logója, esetleg szükséges adatai, valamint néhány egyetemi épületekrol készült fotó.

www.epab.bme.hu (Építészeti Ábrázolás Tanszék):
Az egyetemrol készült nagyfelbontású, feldolgozatlan fotók. Ezek a fényképek közvetlenül a digitális fényképezogépbol kerültek a honlapra, felhasználás elott a világosságot és kontrasztot célszeru korrigálni, ill. a szükségtelen széleket eltávolítani.


A munkához felhasználható programok:

Internet Explorer, Netscape: Böngészõk

IrfanView: Képfeldolgozó és -nézegetõ program. Segítségével beállíthatja a képek kívánt méretét, képrészleteket vághat ki, világosságot és kontrasztot állíthat. Az Irfanview a K 313 laborban a NAL-ból indítható, a HSZK-ban innen letölthető, majd a C:\USER mappába kell kitömöríteni, és onnan indítható az i_view32.exe, valamint ingyenesen letölthető a http://www.irfanview.com címről.

Paint: A Windows egyszerû rajzolóprogramja. Ezzel a programmal rendezheti el az elõkészített képeket, rajzolhat egyszerûbb alakzatokat, feliratokat helyezhet el a rajzon. Indítás a Start menü Kellékek (Accessories) menüjéből.


Képfájlformátumokat bemutató példák: