Építész-informatika 1 

Pixelgrafika

montázs készítése

 IT alkalmazások 

Valid HTML 4.01 Tr.

VISSZA  

Az alábbi feladatsor egy minta több elem kombinálására A mintafeladathoz szükséges képek erről az oldalról tölthetők le.

Első lépések

Kezdjük el a munkát: hozzunk létre egy 600x800 pixel nagyságú színes - jelenleg még üres - dokumentumot.

Háttér

Készítsük el a hátteret két kép segítségével. A szükséges két képet a Kép importálása menüpont segítségével lehet a már létező dokumentumba beilleszteni. (A Megnyitás menüpont egy új dokumentmot hoz létre.) Az így beillesztett képek egy-egy objektummá válnak.

Ha egy képet egy kompozíció háttereként kívánunk felhasználni, általában szükség van valamilyen módosításra, hogy az előtérben elhelyezkető főtéma megfelelő hansúlyt kapjon. Jelen esetben a kép világosságát és telítettségét csökkentjük:

A kívánt átmenetet úgy hozhatjuk létre, hogy mindkét képet részben átlátszóvá tesszük: a kép egyik sarka legyen teljesen átlátszó, a másik sarka átlátszatlan, a két sarok közt egyenletes átmenettel.

Főmotívum: a kerítés részlete

Először a fentiekhez hasonlóan importáljuk a kerítés képét, majd a színmaszk alkalmazásával eltávolítjuk a kék eget, azaz a megfelelő helyeken átlátszóvá tesszük az objetumot.

A szükségtelen részek eltávolításához a színmaszkot használjuk. A színmaszk menüpontban egy maszkot hozhatunk létre úgy, hogy megadunk egy vagy több színt: a maszk a képnek csak az adott színű (vagy azokra nagyon hasonlító színű) pontjain lesz átlátszó.

A maszk létrehozása után már csak el kell tüntetni a felesleges képpontokat: kapcsoljuk a maszkot a kerítés objektumhoz. Mivel az a cél, hogy a kiválasztott pixelek ne jelenjenek meg a rajzon, a maszk fordítottját kell az objektumhoz kapcsolni.

Sötét sáv részletképekkel

Kiválasztjuk a szükséges képeket, kivágjuk a megfelelő részleteket, majd az így előálló képeket azonos méreture méretezzük át. A kis képeket egy-egy fóliára helyezzük, majd ha egymáshoz viszonyított helyzetük megfelelő, a fóliákat összevonjuk

A három kis képet tartalmazó objektumot először szürkeárnyalatos képpé alakítjuk (ne a színmélyságet csökkentsük a Színmód utasítással, hanem csak a színeit alakítsuk szürkévé). Majd a szürkeárnyalatos képet alakítjuk monokróm képpé.

K betű

A téglamintás "K" betű elkészítéséhez két objektumra van szükség: az egyik egy tetszőleges színű betű, a másik pedig egy képből kivágott - téglafalat ábrázoló - részlet. Hozzunk létre maszkot a K betűből, és kapcsoljuk a téglafal objektumhoz.BME Építészeti Ábrázolás Tanszék