Építész-informatika 1 

Pixelgrafika

objektumok kezelése, maszkolás, képkorrekció

 IT alkalmazások 

Valid HTML 4.01 Tr.

VISSZA  

Az elkövetkezőkban a Gimp lehetőségei közül mutatunk be néhányat:

Ezt a három témakört a hasonló programok (pl. PhotoShop) hasonló megoldásokkal támogatják.

A fenti lehetőségeket a Nyugati pályaudvar egyes részleteit ábrázoló két tabló készítésén keresztül mutatjuk be.

A tablól elkészítéséhez szükség lesz a penztar.jpg és a szerkezet.jpg képekre, ezeket az alábbi képekre kattintva mentsük el a munkakönyvtárba (C:\temp vagy C:\user)

Objektumok

Kezdetnek hozzunk létre egy 800x600 pixel nagyságú - jelenleg még üres - dokumentumot.

1. Helyezzünk el a dokumentumban egy nagyméretű szöveget! Illesszünk továbbá a dokumentumba egy képet úgy, hogy az 600x450 pixel méretben jelenjen meg!

2. A jobb oldali Rétegek, Csatornák, Útvonalak... ablakban (Ablakok/Dokkolható párbeszédablakok/Rétegek (Ctrl + L)). Az imént beillesztett kép és a szöveg a dokumentum egy külön kezelhető rétegévé (layer) vált. (A PhotoShop ezeket a rétegeket fóliáknak, a Corel Photopaint objektumoknak nevezi.)

Helyezzük el a rétegeket az ábrának megfelelően.

A Rétegek ablakban

Az eszköztár Áthelyezés eszközével egymáshoz képest elmozdíthatjuk a rétegeket: kattintással a felül lévő réteget, Shift + kattintással Rétegek ablakban kiválasztott aktuális réteget.

 

3. Már létező rétegen is módosíthatunk. Háttérként készítsünk el egy szürkeárnyalatos átmenetet a Színátmenet eszközzel.

A Színátmenet eszköz az adott réteg kontúrja által határolt terület tölti ki. A háttér kontúrja megegyezik a teljes képével, így az eszköz a tejles hátteret kitölti. A kitöltés hatókörét kijelöléssel csökkenteni lehet.

4. Készítsünk egy a képet átszelő fekete csíkot, amely területén a kép inverzben jelenik meg.

Az egymást átfedő rétegek közül a felül lévő alapértelmezésben eltakarja az alatta lévőket. A Rétegek ablakban az Átlátszatlanság érték (kezdetben 100%, lásd balra az ábrán) csökkentésével részben átlátszóvá tehetjük az objektumokat. Megadhatunk továbbá, hogy a fenti "normál" mód helyett milyen más módon számítsa a végső kép színeit a program, ezzel érdekes hatásokat létrehozva.

Mentsük el a kész képet a munkakönyvtárba nyugati1.xcf néven.

Maszkolás

5. Most egy másik képet készítünk el a már elkészült kép átalakításával. Mentsük tehát el a képet még egyszer, most nyugati2.xcf néven (Mentés másként...), és a továbbiakban ezzel a dokumentummal dolgozzunk.

Töröljük le az utoljára rajzolt téglalapot és a szöveget mozgassuk a pénztárképre.

6. A szövegkontúron belül jelenítsük meg a pénztárképet, a kép többi részét - az oszlopot ábrázoló rész kivételével - rejtsük el.

Hogy a pénztárat ábrázoló kép csak bizonyos helyeken látsszon, maszkot kell készíteni majd ezt a pénztárkép réteghez kapcsolni. Maszk létrehozására sokféle lehetőség kínálkozik, most először a felirat kontúrjából készítünk kijelölést, majd hozzáadunk egy téglalapot. Az elkészült kijelölést végül a pénztárkép réteghez kell kapcsolni és a szöveg objektumot el kell tüntetni.

7. Maszkot létrehozhatunk egy képből úgy is, hogy egy objektum bizonyos színű pixeleit választjuk ki. Helyezzünk egy szerkezetet ábrázoló képet 600x600 pixel méretben a felirat mögé úgy, hogy a szerkezet elemei között látsszon a háttér.

A szükségtelen részek eltávolításához a szín szerinti kijelölést használjuk. Ez lehetővé teszi a kép adott színű (vagy azokra nagyon hasonlító színű) pontjainak kijelölését.

Mivel az a cél, hogy a kiválasztott fekete pixelek ne jelenjenek meg a rajzon, a maszk fordítottját (inverzét) kell a szerkezetet ábrázoló réteghez kapcsolni.

Képkorrekció

8. A dokumentumunk jelenleg 800x600 pixel nagyságú. Vágjuk négyzet alakúra, majd csökkentsük a méretét 300x300 pixelre.

A [Kép/Rajzvászon mérete] és [Kép/Kép átméretezése] funkciókkal a teljes dokumentum méretét lehet változtatni: az átméretezés során a képet nyújtjuk v. zsugorítjuk, a rajzvászon változtatásával pedig üres területeket adhatunk a dokumentumhoz ill. a kép széleit vághatjuk le. Mindkét esetben megváltozik a kép fizikai (pixelekben mért) mérete.

9. Módosítsuk a pénztárat ábrázoló kép megjelenését: csökkentsük a kép telítettségét és módosítsuk a színezetét is. A háttér átmenetét tegyük kontrasztosabbá.

Egy-egy objektumot alkotó pixelek színeinek korrigálására több eszközt is kínál a program, ezek a [Színek] menüben találhatók. Az egyik legegyszerűbbet a [Árnyalat-Telítettség] menüpontra kattintva érhetjük el.

A kontraszt növelésére egy – a művelet finomhangolására is alkalmas – eszközt mutatunk be: a tónusgörbét. A tónusgörbe azt mutatja, hogy az eredeti kép egy-egy árnyalata milyen lesz a módosított képen. A világos színek sötétítéséhez pl. a vízszintes tengelyén levő szürkeskála megfelelő pontja (a kívánt árnyalat) feletti függvényszakaszt kell lejjebb mozgatni. A függvény kezdeti állapota egy 1:1-es meredekségű egyenes, ezen minden árnyalatnak saját maga felel meg, ez a tónusgörbe tehát nem változtatja meg az eredeti képet.

10. A kész képet mentse el, majd készítsen egy weben közzétehető változatot is.

A Gimp saját xcf fájlformátuma megőrzi az egyes rétegeket, amelyekkel így tovább dolgozhatunk később. Az Internet böngészők viszont csak egyszerű képfájl (jpg, png, gif) megjelenítésére képesek, amelyek a rétegekből álló képet "kivasalják", így a rétegek külön tovább nem szerkeszthetők (Gimp súgója az egyes képfájltípusokról).BME Építészeti Ábrázolás Tanszék