Belépés  


Belépés | Kijelentkezés | Jelszó megváltoztatása | Elfelejtett, vagy lejárt jelszó | Hello Student | Szolgáltatások a szerveren | Ural 2 | Szabályzat

Tisztelt Építész hallgatók

A Építészeti Ábrázolás Tanszék hallgatói laborjának használatához a hallgatónak szűksége van felhasználói névre, valamint jelszóra; ezeket a tanszéken (K.I.37.) és a laborban (K.III.13.) veheti át az operátortól (azonosító igazolványok társaságában).


Belépés:

A Novell beléptető mezőben töltse ki a megfelelő sorokat (Username,Password). A Username, azaz a felhasználói név a hallgatók teljes nevéből generált 6 betüből álló karaktersorozat. Itt a kis és nagy betű között nincs különbség.

Ellenőrizze az Advnced gomb megnyomásával a Context és a Server mezőket.

A Tree sor tartalma a következő legyen:
EPABNDS
A Context sor tartalma a következő legyen:
hallg.EPAB
A Server sor tartalma a következő legyen:
LECHNER vagy 192.168.3.10


Kijelentkezés

Munkája végeztével a használt programból ki kell lépni és a gépről ki kell jelentkezni, különben, értelemszerűen, bárki hozzáférhet file-jaihoz; a Ctrl+Alt+Del lenyomása után Logout. A gépet nem kell kikapcsolni!


Jelszó megváltoztatása

A kezdeti jelszót meg kell változtatni, ehhez az első belépéskor automatikusan megjelenik egy párbeszédablak. A password 60 naponként biztonsági okokból lejár, de erre a rendszer figyelmeztet. A lejárat elött változtassa meg! Az új jelszónak legalább 8 karakternek kell lennie. Célszerű csak az angol abc betűit, és számjegyeket használni, mivel az, aki egy Unixos gépről akar felcsatlakozni, annál probléma lehet az ékezetes betűknél. Bejelentkezett felhasználó kijelentkezésnél tudja megváltoztani a jelszavát: Ctrl+Alt+Del lenyomása után Change password.
Tanácsok


Elfelejtett, vagy lejárt jelszó

Amennyiben a 90 napos időkorlát miatt a jelszava lejár, egyszeri belépésre még van lehetősége, de a bejelentkezés után azonnal módosítania kell a jelszaván. Elfelejtett jelszó ügyében a computer operátort kell megkeresnie. A jelszóváltoztatás ez esetben 100 Ft-ba kerül. A kapott új jelszót azonnal változtassa meg.


Hello Student

A bejelentkezés után megjelenik a Hello Student ablak, amely a hallgatók digitális laborigazolványa. A megjelent információkat (fel-használt lemezterület, jelszó érvényességének lejárta) érdemes figyelni, mert ha pl. megtelik a hallgató saját (S:) könyvtára, nem tud több fájlt létrehozni, felmásolni és az órai feladatok alkalmával is problémák adódhatnak. A laborigazolványon látható a hallgató fényképe is; amennyiben ez nem jelenik meg, győződjőn meg arról, hogy az előírt módon elküldte-e.


Szolgáltatások a szerveren:

 • 10 MB tárhely személyenként


 • elérés: ftp.star.bme.hu

  (részletes leírás: www.star.bme.hu/help/ftp

 • lehetőség van mindenkinek saját Web oldal elhelyezésére a szerveren. Menete: a tárhelyen létre kell hozni egy public_html könyvtárat, ebben kell elhelyezni az index.html file-t (S:\public_html\index.html).

 • elérés: http://www.star.bme.hu/~username


  Ural 2

  Minden hallgatónak ezen kívül még az Ural 2-es felhasználóneve is él. Itt is elérhetoek az e-mail, ftp és egyéni Web szolgáltatások. Az Ural 2-es felhasználónevet a HSZK -ban lehet átvenni, és minden egyéb információt ezzel kapcsolatban ott lehet megtudni.


  A labor használatához a labor szabályzatának betartása kötelező!


  Építészeti Ábrázolás Tanszék

  Budapest
  2005.09.05.

  FEL