2009.május 02.

bme.hu e-mail cím használati útmutató

Összes kinyitása/becsukása

Miért is jó használni tudni a bme.hu végződésű e-mail címemet?Különféle Autodesk és Graphisoft oktatási programok aktiválásához.

bővebben...

A 2007/2008 tanévtől kezdődően különféle Autodesk és Graphisoft programok oktatási verziói igényelhetőek, érvényes bme.hu végződésű e-mail címmel regisztrálva.

Egy hivatalos e-mail cím, mely mutatja, hogy tulajdonosa a BME hallgatója.

Ezen kívül egy hivatalos, kultúrált levelezésre lehetőséget adó cím. Jó haszna lehet pályázatokon, ösztöndíjak igénylésénél, vagy hivatalos levelezésekhez.


Mi is az én bme.hu végződésű e-mail címem?


alapértelmezett levelezési cím

témaszám@hszk.bme.hu bővebben...

Az e-mail cím egy témaszámból, és a kiszolgáló szerver címéből áll. Ez így nézhet ki: kv649@hszk.bme.hu. Az e-mail cím az BME ural2 szerverén található. Hogy megtudja, be kell jelentkeznie NEPTUN kóddal a Hallgatói Számítógép Központ (röviden HSZK) account adminisztrációs oldalán.

Ha korábban regisztrált már, akkor a megjelenő oldalon megtalálja többek között a saját felhasználói nevét/témaszámát és e-mail címét. Az oldal alján új jelszót állíthat be.

Ha korábban még nem regisztrált, akkor az alábbi szolgáltatásokra regisztrálhat:

Az oldal alján állítson be új jelszót (olvassa el a jelszó szabályait!).

Az új jelszó 5-10 percen belül jut érvényre, új regisztráció átfutásához 1 óra is kellhet.

Sikeres regisztráció után a http://webmail.hszk.bme.hu/ lapon bejelentkezve kipróbálhatja az email címét.alternatív levelezési cím

témaszám@student.bme.hu bővebben...

Az e-mail cím végződése @hszk.bme.hu,de ezzel egyenértékűen működik a @student.bme.hu cím is. Ez a cím automatikusan továbbítja a leveleket a @hszk.bme.hu címre. Ezt majd később tudja kihasználni, ezen a címen keresztül fog majd levelezni egy külső levelező rendszeren keresztül. Erre egy jó lehetőség a Googlemail renszer. Itt beállítható a @student.bme.hu cím, mint alias cím, a későbbiekben ismertetett módon.

Szintén használható alias címek kezelésére a Hotmail.com vagy a Yahoo.com. Alias címeket nem kezelnek a freemail.hu vagy a citromail.hu levelező rendszerek.Ha már ismerem bme.hu végződésű e-mail címem, hogyan tudom továbbítani ide érkező leveleimet egy másik címre?beérkező levelek továbbítása

Jelentkezzen be az ural2 szerverre. bővebben...

Ismerve ural2 felhasználói nevét/témaszámát, be tud jelentkezni a szerverre. Erre többféle lehetőség is van. Ha a böngészje támogatja java programok futtatását, akkor a HSZK oldalán található bejelentkezési oldalon is megteheti.

Másik lehetőség egy internetes protokoll kliens használata. Használhat scp kliens programot, mint például a WinSCP, melynek működése egy fájlkezelő programhoz hasonló. Használhat ssh kliens programot is, itt parancssorral kell dolgoznia. Ezen kliensek valamelyikével szintén bejelentkezhet az ural2 szerverre.

Erre pédául a Tunnelier (ssh kliens), és WinSCP (scp kliens) ingyenesen letölthető programokat használhatja.

A Tunnelier telepítése után a program segítségével mind parancssorban, mind fájlkezelőben dolgozhatunk.

A kliensekben szükséges megadni a felhasználói nevét/témaszámát (Username) és jelszavát(Password). Ezen kívül meg kell adnia a szerver elérési címét is (Host): ural2.hszk.bme.huHelyezzen el egy e-mail tovabbító parancsfájlt a témaszámához tartozó mappában. bővebben...

Bejelentkezés után hozzon létre egy fájlt, melynek legyen .forward a neve. Ez egy rejtett parancsfájl lesz, ami továbbítja beérkező leveleinket. A fájl tartalma az a cím legyen, ami a továbbítás célja.

Egyik lehetőség a számítógépén létrehozni a fájlt, és átmásolni scp kapcsolaton keresztül a szerverre. Hozzon létre Jegyzettömbben egy forward.txt nevű fájlt, aminek egyetlen sora az átirányítás címe legyen, példánkban nev@gmail.com. A fájlt másolás után, a szerveren nevezze át .forward -ra hogy helyesen működjön. Ez azért szükséges, mert egyes operációs rendszerek nem engedélyezik ponttal kezdődő fájlok létrehozását.

Másik lehetőség lehet parancssoros kapcsolat használata esetén a következő két parancssor begépelése. Ekkor az átirányítás címe szintén a nev@gmail.com lesz.

paracssorba beírandó:
echo nev@gmail.com > ~/.forward
chmod go-w ~ ~/.forward


Megnézve a szerveren lévő mappát, megtalálja benne a létrehozott .forward fájlt, aminek tartalma a nev@gmail.com e-mail cím.

Beérkező levelei mostantól automatikusan a nev@gmail.com címre továbbítódnak.

Hogyan küldhetek bme.hu végződésű e-mail címemmel leveleket a saját címemről?Alias e-mail cím beállítása

Alias címek kezelésére képes postafiókjában, hozzon létre egy alias címet a @student.bme.hu e-mail címmel. bővebben...

Amennyiben nem rendelkezik ilyen postafiókkal, regisztráljon a Googlemail oldalán. Itt könnyedén létrehozhatja alias címét, egyszerűen csak menjen a Beállítások (Settings) menü Fiókok (Accounts) almenübe. További saját e-mail cím hozzáadása (Add another email address you own) linkre kattintva adja meg nevét. Itt most kihasználhatja a szerveren működő másik, @student.bme.hu végződésű e-mail címet, és ezt gépelje be.
A tovább gombra kattintva, a rendszer küld egy aktiváló levelet a @student.bme.hu e-mail címére. Ez a levél már rögtön a Googlemail postafiókba fog megérkezni. A továbbiakban levélíráskor a feladó sorban lehetőségünk nyílik vállasztani az eredeti @gmail.com illetve a @student.bme.hu címek közül.Elakadtam, hova fordulhatok segítségért?

Sok problémára megoldást találhat a HSZK GY.I.K oldalán.

Kérdését nekem is felteheti a címen.